1 Ocak 2019 Salı

CALİGULA


(liontv)


Zalimliği, acımasızlığı ve sapıklığıyla tarih yazmış bir imparator, Caligula.

Neye yarar insan dünyaları kazansa, kendi ruhunu kaybettikten sonra?

(Puperest Roma M.S. 37 – M.S. 41.)

Caligula, 31 Ağustos 12’de, Roma’nın sayfiye yerlerinden Antium’da doğdu. Asıl adı Julius Caesar Germanicus’dur. İmparator Augustus’un evlatlık torunu Germanicus ve torunu Agrippina’nın doğumundan sonra hayatta kalan altı çocuktan üçüncüsüdür. 
Babası Rhein’da Roma Ordusunun komutanıydı ve Caligula’yı da çoğu zaman asker kıyafetleri ve botları giydirip orduya yanına götürürdü. Ordunun maskotu gibiydi ve herkes onu çok severdi. Bundan dolayı Gauis Julius Caesar  Germanicus’a ‘Küçük Çizme’ anlamına gelen ‘Caligula‘ lakabını taktılar.

(writingthepast)
Savaş Döneminden Bir Caligae

Tahtın varisinin kim olacağı konusunda tartışmalar sürerken İmparator Tiberius, öz torunu ve Caligula arasında çelişkideydi. Varis olmayı kanunlara göre yaşından dolayı hak eden Caligula olması gerekiyordu fakat Tiberius, Caligulanın tahta çıktıktan sonra torununu öldürmesinden endişe ediyordu. Caligula, ilk başlarda İmparator olmak istemiyordu fakat dönemin ordu komutanı Caligula’yı cesaretlendirince fikri değişti ve Caligula, Tiberius’u öldürtüp 37'de tahta çıktı. Dört yıllık yönetim dönemi korku ve terör dönemi olarak adlandırılırdı. 

(antiktarih)

Tiberius döneminde yasaların, devlet yararına koruyucuları sayılan ancak uyguladıkları baskıcı yöntemler nedeniyle halkın nefretini kazanan savcıları sürgüne gönderdi. Siyasi suçluları affetti. Sürgünlerin ülkeye geri dönmelerine izin verdi.  Halka yeniden seçim hakkı tanıdı. Halka ağır gelen vergilerin bir kısmını azalttı. Merkezi yönetimin yetkilerini kısarak valilere daha geniş idari haklar tanıdı. Yaptığı bu değişikliklerle toplumun geniş kesimlerinin desteğini kazandı. Caligula’nın ilk yedi aylık yönetimi tamamen mutluluk içerisinde geçti ve halk tarafından çok fazla sevildi.
Saltanatına uğurlu bir başlangıç yapan Caligula, 37 yılının Ekim ayında ciddi anlamda bir rahatsızlık geçirir. İmparator olduktan sonra sık sık banyo yapması, içmesi ve cinsel ilişkiye girmesi sebep gösterilir. Hastalığa tamamen esir düşen Caligula, toparlandıktan sonra tamamen başka biri olarak yönetimin başına geçer. Tarihçi Philo, Caligula’nın rahatsızlığını saltanatın dönüm noktası olarak görür. Tarihçi Howard Hayes Scullard’a göre: Caligula hastalığından şehvet düşkünü bir canavar ve şeytani bir zalim olarak çıktığından bahsetmektedir.

(ancientorigins)

Tahtın başına geçen Caligula artık aşırı zalim, çok ve alışılmamış cinsel alışkanlıklar (kız kardeşiyle birlikte olma gibi), gelenek ve senatolara karşı aşırı saygısız gibi davranışlar takınmaya başlar. Atını senato üyesi yapmak isteyen Caligula, bu isteğini kabul ettirene kadar bu durumu senatoya karşı aşırı saygısızca tavırlar takınır. Aynı zamanda aşırı savurgan olan Caligula, imparatorluğa gelir sağlaması için imparatorluğun içerisine genel ev açar ve senato üyelerinin karılarını en yüksek paraları verene kiralar. Ordularını kuzeye götürüp gülünç durumlara sokar. Britanya'yı alacağını söyleyerek sefere çıkar. Ordusunu bir denizin kenarına götürür ve sonra vazgeçip askerlere deniz kabuğu toplatır. Bu durumdan senato oldukça rahatsız olmaya başlar ve Caligula’nın tahttan indirilmesinin imparatorluk için daha iyi olacağına karar verir. Orduyu da bu konuda ikna etmeye çalışır. Senatörler sonunda orduyu ikna etmeyi başarır ve Caligula ordusu tarafından kurulan bir suikast sonucu öldürülür

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.